Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Skumringstid i hele NORDEN

11. november 2019 klokken 19:00 til 21:00

45DKK

Om Skumringstid:

Nordisk Litteraturuge finder sted en gang om året, i uge 46, og der arrangerer biblioteker, skoler og andre kulturinstitutioner højtlæsning for børn og unge om morgenen, og for voksne om aftenen. Projektet finansieres af Nordisk Ministerråd.Hvert år vælges et nyt tema samt en ny børne-, en ungdoms- og en voksenbog, som på en eller anden måde hænger sammen med temaet. Temaet og bøgerne vælges af Nordisk Litteraturuges referencegruppe, som består af en repræsentant fra hvert nordisk land og selvstyrende område.

Præcis kl. 19 tændes stearinlysene i hele Norden og der læses af den samme tekst. I år fra Babettes Gæstebud, med sognepræst Peder Madsen som oplæser.

 

BABETTES GÆSTEBUD AF KAREN BLIXEN

De to søstre havde slet ikke tænkt sig at give nogen festmiddag. Et aftensmåltid med en kop kaffe var det mest overdådige måltid hvortil de nogensinde havde bedt deres gæster. Men Babettes øjne blev så indtrængende som en tro hunds, de havde ikke kraft til at stå hende imod.

Babettes Gæstebud er en historie om en fransk kvinde som i år 1871 flygter fra det revolutionære Paris og går i tjeneste som husholderske i en lille by i Nordnorge. Babette med sine kulinariske evner overgår hvad der er forventet af stillingen hvor hun trofast tilbereder simple måltider til to ældre søstre som har viet deres liv til gud. Men en dag får Babette et brev som bryder hendes hverdag. Hun vinder 10 000 franc på en lottoseddel som længe har været hendes eneste relation til Frankrig. Babette beslutter sig for at lægge hele gevinsten og alle sine kræfter på at skabe et overdådigt måltid – det bliver et måltid som alle kommer til at mindes længe…

Babettes gæstebud er en af Karen Blixens mest kendte bøger og tilhører trods det lille format et af den danske litteraturs største værker. Bogen blev filmatiseret i 1987 under samme navn og vandt en Oscar i 1988 for bedste udenlandske film. En meget stor overraskelse for instruktøren Gabriel Axel, som havde kæmpet i 11 år for at få nogen til at tro på projektet.

Efter oplæsningen vil vi give en kort fortælling om Gabriel Axels svære vej til det, der endte som en succes.

………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Der serveres kaffe og kage kr. 45

Arrangeret i samarbejde med Lokalhistorisk Forening for Lønstrup og Omegn, da dele af filmen er optaget i Mårup kirke oktober 1996 med lokale statister.

I 2011 inviterede vi til Gæstebud i Lønstrup Cafe Bio, hvor maden blev tilberedt nøjagtig efter samme opskrifter som i filmen

 

 

Detaljer

Dato:
11. november 2019
Tidspunkt:
19:00 til 21:00
Pris:
45DKK
Begivenhed Kategori:

Arrangører

Lokalhistorisk Forening for Lønstrup og Omegn
Foreningen NORDEN Hjørring

Sted

Keramoda
Strandvejen 56, Lønstrup
Hjørring, 9800 Danmark
+ Google Maps
BLIV MEDLEM