Foredrag og generalforsamling


Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Foredrag og generalforsamling

Giv det videre 2017 Erindringssprojekt – Vi deltager :-)


 

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Giv det videre 2017 Erindringssprojekt – Vi deltager :-)

Det store fotoeventyr

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Det store fotoeventyr

Lad os fejre, at den folkelige fællessang fødtes 17. oktober 1838

grundtvig-kommer-hid

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Lad os fejre, at den folkelige fællessang fødtes 17. oktober 1838

Medlemsbrev 10. oktober 2016

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Medlemsbrev 10. oktober 2016

De drog mod øst – foredrag med Ole Sohn

Med udgangspunkt i historien om den lille familei, der

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til De drog mod øst – foredrag med Ole Sohn

Passagerfærgen Skagerraks forlis

7. september er det 50 år siden færgen Skagerrak forliste ret ud for Lønstrup.
Hvor var du, og hvordan oplevede du den dramatiske dag?
Vi håber, at du vil dele dine oplevelser med os, ved at skrive i denne tråd og dele fotos. Eller sende til arkivets mailadresse havkystfolk@mail.dk.

Jeg vil gerne lægge ud med mine oplevelser.
Sad på tegnestue oven over den daværende Markedsrestaurant (Nu Bryghuset). Da udrykningen med de talrige ambulancer gik i gang, blev jeg utryg og låste dørene. Der var ikke telefon i mit hjem i Lønstrup og jeg anede ikke hvem jeg skulle kontakte for at få information om det, der skete.
Hen på eftermiddagen tog jeg bussen hjem til Lønstrup. Her var der totalt trafikkaos. Skråt over for mit hjem lå teaterdirektør Aage Stentoft villa. Her stod folk i massevis og spejdede ud over havet, hvor helikoptere havde travlt med at redde skibets passagerer.
Selv om meldingen lød på. at alt skulle være under kontrol, var det en dag, som jeg aldrig vil glemme. Havet, som normalt tiltrækker mig, var ustyrligt og skrækindjagende!
Min far, Jens Hjermitslev, som var fisker og bådformand på redningsstationen fangede nogle dage senere en manillalænestol, som var bundet til en af skibets redningskranse. Vi har ofte snakket om, hvad ideen var med det. Var det en, der ville sidde behageligt, eller have en anden på slæb, der havde lavet denne anordning. Svaret blæser stadig i vinden, måske får vi det en dag.
Har flere gange mødt nogle af eleverne fra Rask Mølle Skole, som var med færgen den dag. De mødes i Lønstrup hvert 5 år for at mindes den 7. september 1966. Heller ikke hos dem, er det lykkes at få opklaring på stol og redningskrans.

Norsk artikel om forliset

 

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Passagerfærgen Skagerraks forlis

Foredrag om Mårup Kirke

Foredrag Mårup 16.03.2013

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Foredrag om Mårup Kirke

Besættelse og befrielse i stearinlyset skær 4. maj 2015 kl.19.00

Wordle 04.05

Vi har Bjarne Simonsen fra Skallerup komme og fortælle om sine oplevelser fra tiden, hvor Danmark var i krig.

Det foregår på Friskolen Skallerup, hvor vi ud over at tænde stearinlysene også vil servere kaffe og tilbehør, hvilket ved vi ikke endnu, men er der nogen, der har opskrifter fra dengang hører vi gerne fra jer.

Vort håb er, at deltagerne også vil bidrage med deres og andres oplevelser. Oplevelser som vi gerne vil bevare i arkivets samlinger til oplysning for eftertiden. Arkivets indsamlingsområde er Skallerup-Vennebjerg-Rubjerg-Mårup.

Nedenstående er et uddrag af N.C. Arildsens erindringer fra drengeårene i Vennebjerg, hvor hans far var post

Befrielsen
Jeg husker tydeligere 4. maj om aftenen da det fra BBC lød at tyskerne i Holland, Nordvesttyskland og Danmark havde kapituleret, og der skulle blive fred næste morgen.

Straks efter nyheden satte mor sig på tørvekassen i køkkenet og græd, og det var noget mærkeligt noget for en ti års dreng at se på, jeg kunne ikke fatte, hvorfor mor satte sig og græd, – når nu krigen var forbi.

Mor måtte have haft en vis fornemmelse for min situation, så jeg fik besked på at løbe ind til Niels og Stine, det var vores nærmeste naboer, for at fortælle dem, at krigen var slut.

Den 5. maj om morgenen var alle elever fra skolen på Klangshøj, hvor lærer Kristensen hejste Dannebrog. Mange fra omliggende gårde mødte op og snag med på morgensangen, og var derved med til denne spontan markering af at Danmark nu igen var frit.

Lige som der under besættelsen blev holdt alsangsstævner rundt i sognene, blev der i månederne efter befrielsen afholdt frihedsmøder.

I Vennebjerg blev alsangsstævnerne afholdt på pladsen ved Klanghøj, det samme skulle være tilfældet med frihedsmødet, men det blev på grund af regn flyttet indenfor i kirken

Et af de faste punkter var afsyngelse af frihedssangen og en tale gerne lokal deltager fra modstandsbevægelsen og ud over salmer og danske sange, sang man overalt Svend Møller Kristensens frihedssang “En Vinter lang og mørk og hård”.

 

 

 

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Besættelse og befrielse i stearinlyset skær 4. maj 2015 kl.19.00

Medlemsbrev marts 2015

Medlemsbrev marts 2015

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Medlemsbrev marts 2015