Båden Bette-Knud

20150627_111851

 

Fisker Johan Hjermitslev fra Lønstrup, fik båden Bette-Knud bygget i 1946. Den blev bygget i Tornby af Carl Jacob Thomsen. Johan Hjermitslev opkaldte båden efter den yngste af sine 8 børn, Knud.

Bette-Knud er bygget til fiskeri fra Lønstrup. Det er en spidsgattet åben kystjolle på 2,42 tonnage. Den er oprindelig bygget af gran på eg. Historien fortæller, at den er lavet af telefonpæle, som tyskerne efterlod i 1945. Derfor de korte stykker klædning, som den oprindelig var lavet af. Kort tid efter at båden er færdig bliver den forhøjet med et bord, derfor det lidt sjove øverste bord. I bådens tilsynsbog står der indskrevet en “Lille Skagen” glødehoved motor på 7/8 hk, og det er hvad der gemmer sig i motorkassen.

Bette-Knud havde 3 ejere, mens den var i Lønstrup. Carl Arildsen sælger den i 1957 til Alfred Andersen i Vigsø. Han fisker med den fra Vigsø strand indtil Hanstholm Havn er færdig.

I 1977 låner Danmarks Radio båden til optagelse af filmen “Fiskerne” efter romanen af Hans Kirk.

Alfred Andersen og hans sønner har brugt og vedligeholdt båden i over 50 år.

Freddý Langgaard Nielsen købte båden i 2010 og har sammen med Hans Jørgen Hansen renoveret båden. Den har i dag lærk som klædning, rustfri bolte som klinker. Forstavnen er skiftet samt nogle af bundstokkene.

Mens Freddy og Hans Jørgen gik og arbejde på båden, fik de besøg af Jens Arildsen, som er søn af Carl Arildsen. Omkring 1956 var Bette-Knud deres levebrød.

Da båden i foråret 2013 kom i vandet, var Knud Hjermitslev (Bette-Knud) med på den første sejltur.

Nu har Knud Hjermitslev købt båden og den 27. juni 2015 landede på båden igen på Lønstrup bådeplads. Her var festlig modtagelse med taler af Freddy og Knud. Historien om Bette-Knud fortælles nu ved at holde den i drift med fritidsfiskeri.

Kontakt: Knud Hjermitslev, Lønstrupvej 155, Vennebjerg, 9800 Hjørring Tlf. 2022 0860